BORSA İSTANBUL ENTEGRE RAPORLAMA ve ARGÜDEN GOVERNANCE ACADEMY ENTEGRE DÜŞÜNCE TOPLANTISI
BORSA İSTANBUL ENTEGRE RAPORLAMA ve ARGÜDEN GOVERNANCE ACADEMY ENTEGRE DÜŞÜNCE TOPLANTI NOTLARI (*)
13 KASIM 2017
Pazartesi günü Borsa İstanbul ve Argüden Governance Academy sayesinde entegre düşünce ve raporlamayı çok yönlü izlediğimiz bir gün oldu. Her iki toplantıda da şirketlerin sürdürülebilirliğe ulaşabilmeleri için, entegre düşünce ve raporlama konularında dikkatlerini çekecek, destekleyici fikirleri dinledik ve birçok iyi örnek gördük. Entegre düşünce şirketler için bir zihniyet değişikliği , farklı bir bakış açısı demek. İş dünyası artık finansal sermayenin yanı sıra çevresel, sosyal, insani, entellektüel vb farklı sermaye yapılarından bahsediyor.
13 KASIM 2017
BORSA İSTANBUL ENTEGRE RAPORLAMA TOPLANTI NOTLARI (*)
Richard Howitt (Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC)- CEO)
Şirketler artık bir zihniyet değişikliğine gidip, farklı bir yaklaşım geliştirmek zorunda. Dünyanın her konuda çok daha birbirine bağlı, çok daha karmaşık bir ekonomik yapıya dönüştüğü bu ortamda iş yapış şekillerini maksimum değer üretme şeklinde algılamaya başlamalılar.
Entegre raporlama artık uluslararası iş dünyasında önemli bir kıyaslama unsurudur. Araştırma sonuçları entegre raporlama yapan şirketlerin başarılarının ve hisse değerlerinin artışını açıkça göstermektedir.
Uluslararası sermayeye ulaşmak isteyen şirketler son 6 yılda hızla entegre raporlamaya geçmişlerdir. Entegre raporlama G-20 ülke liderlerinin gündemindedir.
Panel 1:
Prof.Dr.Güler Aras (Moderatör / ERTA )
Bilgen Çağlı (Çimsa)
Müjde Çetin (Argüden Akademi)
Derya Özet Yalgı (Garanti Bankası)
Yetkin Kesler (TSKB)
Maggie McGhee (Sertifikalı Muhasebeciler Birliği-ACCA)
Murat Sela (Aslan Çimento)
Güler Aras: Entegre raporlama bir değer yaratma modeli, geleceğe yönelik hedefleri de içeren bir stratejinin tüm paydaşlarla birlikte oluşturulması.
Bilgen Çağlı: Raporlama liderlik ile başlamalı ve desteklenmeli. 2010’dan itibaren GRI, 2016’dan itibaren Entegre Raporlama yapılıyor. Faaliyetlerin gelecek planları da raporlanıyor. Hedef, şirkete katma değer yaratacak faaliyetlere ulaşmak, bu çalışmalar aynı zamanda şirketin tüm birimlerinde içselleştirilerek gerçekleştirecek bakış açısı ile yürütülüyor. Bunun için de kurumların CFO’larını ikna etmek gerekiyor. Artık yatırım toplantılarında sadece finansal konular değil çok daha kapsamlı faaliyet içerikleri de gündeme alınıyor. Önceliklendirme dahil birçok aşamada paydaşlar ile ortak çalışılıyor.
Müjde Çetin: İlk entegre raporumuzu 2016’da yayınladık. Konunun C-20, B-20 ve G-20’de gündeme alınması sağlandı.Paydaş katılımı ile hazırlanan bu entegre rapor kurum içinde birçok değerin de ortaya çıkmasını sağlıyor. Çalışmalar sırasında IIRC’den görüş ve yorum alındı. Sürekli öğrenme kültürümüz ile raporumuzu irdeledik. Önemlilik matrisinde etkinliklerimizin stratejimiz ile uyumunu kontrol ettik. 2. raporumuzda gönüllüleri ön plana çıkardık.
Derya Özet Yalgı: Yurtdışı road-show’larda artık çok farklı konuları işliyoruz. Entegre raporlama iş modelimizi anlatma şeklimiz oldu. KPI’larımızı hem finansal hem de finansal olmayan yönleriyle ele alıyoruz. Bu yaklaşımımız sonucunda bölümler arası iletişim çok arttı ve artık fikirler ilgili bölümlerden gelmeye başladı.
Yetkin Kesler: Rapor hazırlama süreci bir strateji çalışması. Endüstri 4.0’ın şirket içinde finansal ve finansal olmayan konuları konuşabilmesi gerekiyor. Türkiye’de ilk Greenbond’u çıkaran TSKB. Bu bir rapor değil, finansal ve finansal olmayan unsurların yeni bir bakış açısıyla biraraya getirilmesi. Bu süreçte boşlukları doldurmaya başladığımızda raporlama bir öğrenme sürecine dönüştü.
Güler Aras: Birçok kişi bilgi sahibi ancak paylaşmaya gelince çekince başlıyor. Bu nedenle de şirketlerin bu yaklaşımı geliştirebilmek için kendilerini disipline etmeleri gerekiyor.
Maggie McGhee: Hareket noktası : raporlar ihtiyaca ne kadar cevap verebiliyor olduğunda çoklu disipliner yaklaşımın önemi ortaya çıkıyor. Çalışan katılımı, tedarik zinciri, hükümetler, önceliklendirme, sorumluluk, üst yönetimin katılımı en önemli unsurlardan. Farklı sermaye başlıkları ve bunların birbiriyle ilişkilendirilmesi önemli. Önceliklendirme sürecinde sürekli neden, niçin sorgulaması da çok önemli.
Murat Sela: Çimento sektöründeki en önemli şirketler entegre raporlamanın öncüleri. Çalışan katılımı önemli ve etkili. Doğal kaynak ve enerji kullanılıyor dolayısıyla sektörün var olması için sürdürülebilirlik çalışmaları çok önemli. Atıkların iyi değerlendirilmesi , yenilikçilik, hesap verebilirlik, şeffaflık, sorumluluk diğer önemli başlıklar.
Panel 2:
Dr. Şenol Duman (Moderatör/ Borsa İstanbul CFO)
Richard Howitt (IIRC-CEO)
Dr. Alp Keler (TKYYD Başkanı)
İlhami Koç (TSPB Başkanı)
Prof.Dr.Prem Sikka (Essex Univ)
Prof.Dr. Shyam Sunder (Yale Univ)
Prof.Dr.Paul Williams (North Carolina State Univ.)
Uğur Yaylaönü ( SPKMS Daire Başkanı)
Şenol Duman: Her yolculuk bir adım ile başlar (Ghandi).
Richard Howitt: Daha geniş vizyon daha az içerik entegre düşünceyi tanımlıyor. 2013 yılında farkındalık ve kabul görmeyi tartışıyorduk. Bugün ise daha kabul gören bu yaklaşımda uygulanabilirlik ve farklı sermaye yapılarının etkileşimlerini konuşuyoruz. İş dünyası bu yaklaşımın nasıl önemli bir itici güç olduğunun farkına varmalı.
Alp Keler: Yatırımcı beklentilerini karşılamalıyız. Entegre raporlarda yoğun bilgi yerine daha çok strateji görmek istiyoruz. KPMG’nin raporlarına göre şirketlerin %42’si iş modellerini aktarıyor. İş odaklı, finansal operasyonel bilgi istiyoruz, piyasa pozisyonu istiyoruz. Bu yaklaşımda rapor hazırlamayan şirketler bir süre sonra geri düşmeye başlayacak. Değer yaratıyor olmak çok önemli.
Ne kadar çok şirket bu yaklaşımda çalışırsa yurt dışı kredibilitemiz o kadar artar. Borsanın katkısı da çok önemli, paydaşlar arası iletişimi ve toplum etkisini artırıyor. Bu kurumsal yatırımlar için çok önemli.
İlhami Koç: Şirketler bu çalışmalara kaynak ayırmak zorunda olduklarından çekiniyorlar. Raporlar şirketlerin konuşma şeklidir ve basit, özlü ve anlaşılabilir olmalıdırlar. Entegre raporlama daha stratejik bakış açısı veriyor, gelecek perspektifi ekliyor ve şirket performansını etkileyen tüm faktörlerin bulunmasını sağlıyor. Kısa vadeli düşünce yapısı çok önemli bir tehlike. Entegre raporlama şirketin kendi içindeki değişimleri, karar alma süreçlerini geliştirip entegre düşünce yapısını getiriyor, şirketin bilinirliği artıyor bu da yeni projelere ulaşabileceğini gösteriyor. Yatırımcı için şeffaflık ve gelecek hedefleri önemli.
Prem Sikka: Bu düşünce yaklaşımı güveni onaran, kamu hesapverebilirliğini artıran , yaşam kalitesini iyileştiren bir yapıdır.
Shyam Sunder: Buluş, üretim, ticaret ve etik davranış bir arada olmalı. Etik dışı iş yapış şekilleri bir gün gelip ortaya çok kötü sonuçlar çıkarıyor.
Uğur Yaylaönü: Güven artırıcı yaklaşımlar çok önemli. Ülkemiz bu sayede çekim merkezi oldu.
13 KASIM 2017
ARGÜDEN GOVERNANCE ACADEMY ENTEGRE DÜŞÜNCE
TOPLANTI NOTLARI (*)
Boğaziçi üniversitesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşmacılar entegre düşünce ve entegre raporlamanın önemini vurguladılar.
Toplantının katılımcıları :
Pınar Ilgaz
Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Menteş Albayrak
Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. İrem Nuhoğlu
Boğaziçi Üniversitesi Dekan Yardımcısı
Richard Howitt
Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi CEO’su
Prof. Dr. Vedat Akgiray
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Profesörü
Pınar Ilgaz: Akademinin entegre raporlama konusunda nasıl bir yol izlediğini ve yayınlanan iki entegre raporun oluşum aşamalarını, izlenen yolu ve paydaş katılımının önemini detaylı olarak aktardı.
Menteş Albayrak: Entegre raporlamanın ve denetim mekanizmalarının önemini ve şirketler için raporun güvence fonksiyonunun önemini aktardı.
İrem Nuhoğlu: Entegre raporlama yaklaşımını akademik açıdan değerlendirerek, entegre düşüncenin bir kurumsal yaşam biçimi olması gerektiğini vurguladı.
Richard Howitt: Entegre düşüncenin farklı bir zihniyet değişikliği gerektirdiğini, şirketlerin farklı paydaşlarıyla iletişimlerini globalleşme, dijitalleşme ve tedarik zincirinin öneminin farkında olmaları gerektiğini, uzun dönemde göç ve entegrasyon konularının mutlaka dikkate alınması gerektiğini ve değer yaratmanın işimizin temelinde olması gerektiğini vurguladı. Aslında non-financial diye tanımlanan bu yeni nesil raporların bayağı da finansal olduklarını, bu yönde rapor üretmeye başlayan şirketlerin finansal açıdan da başarılarının arttığını aktardı.
Vedat Akgiray: Good Finance isimli bir kitabı tamamlanmak üzere. 2008 krizinden yeterli derslerin alınmadığını ve bundan sonra karşılaşılacak krizin daha kötü sonuçlarının olacağını belirtti. İş dünyasında ne yazık ki etik dışı yaklaşımlar, çeşitli örneklerini yakın dönemde yaşadığımız yolsuzluk ve usulsüzlükler hala hüküm sürmekte. Risk yönetimi çok önemli ancak risk olarak yapılan tanımlamaların içeriği artık çok farklı; teknolojik, sosyal, siyasal ve göç sorunlarının yarattığı risklerin de ciddi olarak ele alınması gerekiyor. “Bu olayların sonuçlarını düşünemiyorsanız risklerinizi yönetemiyorsunuzdur. Bir teknolojik yenilik işinizi tamamen yok edebilir.” Finansal tabloların bazıları kurallara uygun oldukları halde gerçekleri göstermeyebiliyor. Bu nedenle resmin bütününü iyi görebilmek gerekli. İlk aşamada da büyük finansal fonların bu yola girmesi gerekiyor.
(*) Burada sizlerle paylaştığımız notlarımız kendi bakış açımızla izlediğimiz toplantılarda aktarılan fikir ve yorumlardan bize çalışmalarımızda gerekli olduğunu düşündüğümüz içeriklerdir. Değerli katılımcıların tüm aktarımlarını içermeyebilir.
KSS Strateji
Serpil Büyükaltınçizme
[email protected]
20 Kasım 2017