ÇALIŞAN MOTİVASYONU
ÇALIŞAN MOTİVASYONU
Bir şirketi ayakta tutan , kontrolu ve yönetimi en zor ancak katkısı da en yüksek unsurlardan biridir çalışanlarımız ve motivasyonları. Bir söz vardır, her nedense yine kadınlar için söylenmiştir. Herkes için geçerli olduğunu düşündüğüm bu sözün buraya da çok uyduğunu düşünüyorum : “İnsanı vezir de eder , rezil de” Doğru değil mi ?
Çalışanlarımız, şirket yapısı içinde, hem yaratan, hem üreten, düzenleyen, geliştiren, bulundukları pozisyon gereği yeri geldiğinde şirketi temsil eden, yöneticiler adına konuşan, görüş bildiren, yorum yapan temel taşlarımızdır.
Dolayısıyla onların başarısı da başarısızlığı da çalıştıkları ve temsil ettikleri şirketi doğrudan ilgilendirmez mi ?
Peki neden hep çok zor görülür insan unsurunun yönetimi? Acaba yeterince önem verilmediğinden, hep bir maliyet unsuru olarak görülüp yeterince yatırım yapılmadığından olmasın ? Şirket yöneticileri üretim, hammadde, reklam, satış vb unsurlar kadar insan kaynağına önem vermeye başladıklarında bir şirkette yaşanabilecek olumlu gelişmeler hem başarıyı hem de karşılaşılabilecek her türlü zorluğa dayanabilme ve üstesinden gelebilme gücünü artıracaktır.
Daha verimli çalışma : Değer verildiğini bilen, fikri sorulan, şirket ile ilgili gelişmeleri ilk ağızdan öğrenen, becerileri eğitimlerle geliştirilen çalışanlar yaptığı işten zevk alır, kendi işi gibi benimser, katkı sağlamaya çalışır, zor günlerinde şirkete destek olmaya çalışır.
Kuruma bağlılık : Yaptığı işe önem verilen, saygı gören, gerektiğinde eğitimlerle donatılan, karar aşamalarında görüşü alınan çalışanların kuruma bağlılıkları artar. İşini yürütürken şirket menfaatlerini gözetir, işini geliştirmenin yollarını arar, daha verimli çalışır. İşten ayrılsa bile rakip şirkete gidemez, rakip ürün kullanamaz.
Peki bu durum nasıl sağlanır ?
Görev tanımları : İşe başlayan her çalışan kendisinden beklenilenleri çok net bilmeli, sürprizlerle karşılaşmamalıdır. Her geçen gün istenen ek işler ciddi hayal kırıklığı ve motivasyon düşüşü yaratacaktır.
Bir selam, biraz özen : Yöneticilerin ve tüm çalışanların birbirlerini selamlamaları, iki tarafın da kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Hele ismen tanındığını bilmek bir insan için çok önemli bir durumdur. Bu konuda rastladığım en güzel örnek bir lise öğretmeninin sınav sorusu olarak katları temizleyen okul görevlisinin ismini sorması olmuştur. İş hayatına atıldığım yıllarda çalıştığım Eczacıbaşı-İpek Kağıt’tan ayrıldıktan sonra bir seminerde karşılaştığım , aslında sadece bir-iki kez aynı toplantıda bulunabildiğim Bülent Eczacıbaşı’nın ismimle hitap ederek hatırımı sorması, benzer hassasiyetleri gösteren yöneticilerin ve o kurumların kültürlerini ve başarılarının nedenlerine güzel bir örnektir.
İletişim : Her şirkette tüm çalışanların gerek iş arkadaşları gerekse yöneticiler ile kolayca iletişim kurabileceği bir altyapının bulunması gereklidir. Yöneticilerin ulaşılabilir olmaları bazı aksaklıkların erken fark edilmesini de sağlayabilmektedir. Bu arada şirket ile ilgili alınan önemli kararların şirket çalışanları ile mutlaka zamanında paylaşılması çok önemlidir. Çalışanların bu karar ve değişiklikleri farklı kaynaklardan öğrenmeleri kendilerinde dikkate alınmama hissi yaratacaktır.
Çalışanların bölüm arkadaşları ve yöneticileri dışında diğer üst düzey yöneticiler ile de zaman zaman bir araya gelmesi önemli motivasyon unsurlarından biridir. Son yıllarda çeşitli örneklerini gördüğümüz, ailelerin çalışanları iş yerinde ziyaret etmeleri, nasıl bir ortamda çalıştığını görmeleri ve yine tüm çalışanların katıldığı sosyal organizasyonlar çok önemli olumlu sonuçları olan etkinlikler.
Yan Haklar : Şehir hayatında zorlaşan yaşam koşullarının da etkisiyle, çalışanların iş motivasyonlarının artırılması için birçok yan hak sağlanmaya başlandı. Sağlık sigortası, çeşitli şirketlerde özel indirimler, yaş günü tatilleri, uzaktan erişim, okulun ilk günü izinleri vb. Bu hakların bir kısmı çalışana maddi olarak, bir kısmı da manevi olarak destek sağlamaktadır.
Samimiyet : Büyük başarıların, önemli adımların ve uzun ömürlü sürdürülebilir işlerin başarı nedenlerinden biridir samimiyet. Söyledikleriniz ile yaptıklarınız birbirini tutmuyorsa, mevcut durumunuzu bir süre koruyup işinizi yürütebilirsiniz ancak hiç beklemediğiniz bir anda gerçekler ortaya çıkar. Kendine güvenen, dürüst çalışan , doğrunun peşinde olan yöneticiler samimi olmaktan çekinmezler. Samimiyet güven yaratır.
Serpil Büyükaltınçizme
[email protected]
22 Ağustos 2017
Bu yazıda değindiğimiz Küresel Hedefler :
Blogumuzdaki tüm makaleleri kaynak belirterek paylaşabilirsiniz.