MARKETİNG MEETUP KONFERANSI NOTLARI
MARKETİNG MEETUP “GELECEK BURADA”
9 MAYIS 2017
İstanbul Kültür Üniversitesi’nde gerçekleşen Marketing Meetup’ ın üçüncü serisi olan “Gelecek Burada ” konferansına katıldık. Aşağıda toplantıda aldığımız, önemli bulduğumuz notları ve sunum yapan tüm konuşmacıların listesinin linkini bulabilirsiniz.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bizim yapabildiğimiz hatta yapmayı beceremediğimiz şeylerin bile robotlar tarafından rahatça yapılmasının kodlar sayesinde çok kolay olduğundan bahsedildi. İş alanında planlanan projelerin hangi mecralarla, kimlerle görüşülmesi gerektiğini, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini robotlar sayesinde rahatlıkla yapılabilir hale getirebiliriz fakat unutulan en önemli şey robotların bizim gibi duygusal olarak düşünmesini beklememizdir (Cavit Yantaç). Sadece robotlar değil, 3D printerların artmasıyla insanların durmadan birşeyler üretmesiyle zamanla organların da oluşturabileceğini ve organ nakillerinde kullanabileceğini çeşitli örneklerle görebilmeye başladık.
Tarihsel olarak geçmişe baktığımız zaman 80’lerde, 90’larda hatta 2000’lerdeki mesleklerin farklılaştığını, teknolojinin gelişimiyle birlikte yeni mesleklerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu değişimden sadece mavi yakalı işlerin değil beyaz yakalı işlerin de etkileneceğini, tabii ki o günün durumuyla yeni mesleklerin de oluşabileceğinden bahsedildi (Ozan Onat). Geleceğin aslında her zaman var olduğu sadece insana odaklanılması gerektiği, insanın özünü kaybedilmemesinin sağlanması gerektiğini çünkü her durumda insanın özünden vazgeçmediğini biliyoruz ve bunun örneklerini geçmişte görebiliyoruz (Akan Abdulla).
İnsan, birileri tarafından önemsendiğini bildiğinde hem iş anlamında hem de psikolojik anlamda kendini daha mutlu hisseder. Örneğin, Garanti Bankası’nın yapmış olduğu mobil uygulamada, havale olarak para geldiği zaman bildirim olarak emojili bir mesaj gönderilmesi bizlerin hoşuna gidiyor. O mesajı arkadaşımızdan gelmiş gibi hissediyoruz çünkü günlük olarak yazışmalarımızda kısaltma olarak artık emojileri kullanıyoruz.(Işık İlhan) Bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Bir fabrikada ya da bir iş alanında ayın elmanı seçilmesi, hem işin daha istekli olarak yapılmasına hem de insanların günlük hayatlarını daha oyunlaştırmak için, motivasyonu biraz daha artırması için güzel ve işe yarayan bir yoldur. Ayın elmanı seçilen işyerlerinin istatistiklerine baktığımız zaman o işin istekli yapılmasının %20- %25 civarı bir artış olduğunu sayısal değerler olarakta görülebiliyor (Ercan Altuğ Yılmaz).
Bütün katılımcıların konuşmalarında vurgulanan şey “gelecek” kelimesinin her zaman var olduğu, ancak bu arada önemli olanın “insan” varlığının her zaman ön plana alınarak hareket edilmesi gerekliliğidir. Ülkemizde en çok yaşanılan, mevcut bir problemi çözmek için yeni bir şey üretme çabası yerine o problem ile ilgili günlerce konuşulmasıdır. Genel olarak yaşadığımız bir hata yaptığımız zaman o hatayı düzeltmeye çalışmak yerine o hatadan uzaklaşmak olmaktadır. Oysa ki hatayı düzeltmeye çalışsak, belki hatayı düzeltirken aklımıza başka bir fikir gelecek ve onu yapmamız daha iyi olacak. Gelecekte robotlar gelecek diyoruz. Robotlara istediğimiz her kodu yazıp istediğimiz herşeyi yaptırabiliriz ama robotlar asla insanlar gibi duygusal olarak düşünemeyecekler ve insanlar robotlarla değil insanlarla daha çok etkileşim halinde olmak isteyeceklerdir.
Selmin Anafarta
[email protected]
10 Mayıs 2017