PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN ARDINDAN
PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NIN ARDINDAN
30 Kasım – 11 Aralık 2015 ‘te gerçekleştirilen Paris İklim Anlaşması, uzun süren müzakerelerin sonucunda Nisan 2016’da taraflarca imzalanmıştır. Devam eden süreçte Haziran 2017 tarihinde Amerika Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekildiklerini açıklamıştır.
Paris İklim Anlaşması’nın ardından gerçekleştirilen COP, G7 Zirvesi ve Petersberg İklim Diyaloğu notlarıyla ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
6-17 Kasım 2017 COP23 Bonn
Bonn’da COP 23’ün ana teması Talanoa Diyalogu olarak belirlendi. Talanoa, bir Fiji deyişi olup, arka plana bir şey gizlemeden hikayeler anlatmak anlamına gelmektedir. Katılımcılar, Talanoa Diyaloğu’nun 3 ana sorusu olan “Neredeyiz? Nereye gitmek istiyoruz? Oraya nasıl ulaşacağız?” sorularına bu toplantıda cevap bulmaya çalıştılar.
Dört yılda bir yenilenen İklim Finansal Mekanizması’nın altıncısı da COP23 Bonn toplantı sırasında gerçekleştirildi.
Paris İklim Anlaşması sonucunda maddeleri içeren Kural Kitabı’nın (ülke taahhütlerinin çerçevesini, nasıl yürütüleceğini, nasıl bir yol izleneceğini ve uyum çabalarının şeffaf bir şekilde rapor edilmesini kapsayan kurallar) hazırlanması 7 -18 Kasım 2016 tarihlerinde Marakeş’te başlanmış olup 6 – 17 Kasım 2017 tarihlerinde Almanya’nın Bonn şehrinde devam edilmiştir.
COP 23’te Kural Kitabı’nın tamamlanması planlanıyordu, fakat yapılan görüşmelerde bazı alanlarda ilerleme sağlanıp bazı konularda ise yaşanan diplomatik tıkanıklıklar sebebiyle ileride yeniden müzakere edilmesi kararı alındı.
Paris İklim Anlaşması ardından gerçekleşen diğer toplantılar
COP23’ün ardından 8-9 Haziran 2018 tarihleri arasında G7 Zirvesi ve 18-19 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen 9.Petersberg İklim Diyaloğu toplantıları Paris Kural Kitabı’nın ana hatlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
G7 Zirvesi
8-9 Haziran 2018’de gerçekleşen G7 Zirvesine , dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD, Almanya, Fransa, Britanya, İtalya, Kanada, Japonya liderleri katılmıştır.
Toplantı öncesi liderlerle Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD’nin kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okunmasından kaygı duyduğunu dile getirmiştir.
Zirveye damgasını vuran durum ise ABD Başkanı Donald Trump’ın tutumu ve ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirme kararı olmuştur. Dünya liderleri bu ek vergilerden vazgeçmesi için Trump’ı ikna etmeye çalışmışlar ancak liderler arasında görüş ayrılığı halen devam etmektedir.
9.Petersberg İklim Diyaloğu
Almanya’nın önerisiyle her yıl ortasında Berlin’de düzenlenen 9.Petersberg İklim Diyaloğu bu yıl 18-19 Haziran’da gerçekleştirildi.
9.Petersberg İklim Diyaloğu’nda iklim koruma ve adalet konularına odaklanıldı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya dikkat çekerek önceliğin 2 derece sınırının korunması olduğunu vurgulamıştır.
Paris İklim Anlaşması ardından gelecek önemli toplantılar
3-8 Eylül 2018 tarihleri arasında Tayland’ın başkenti Bangkok’ta ek müzakere oturumları yapılacak ve Paris İklim Anlaşması’nın kural kitabının yazılması için bir araya gelinecek.
Taraflar, Aralık ayında yapılacak olan G20 zirvesi ve 3 – 14 Aralık’ta Polonya’nın Katoviçe şehrinde düzenlenecek COP24 görüşmelerinde iklim zirvesinde Kural Kitabı’nı anlaşmaya bağlamak üzere bir araya gelecekler.
Selmin Anafarta
[email protected]
22 Haziran 2018
Kaynakça:
Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği
Almanya’nın Türkiye’deki Dış Temsilcilikleri
Cumhuriyet
YesilGazete
Dw