SİVİL TOPLUM- ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNDE ETKİLİ YÖNTEMLER
SİVİL TOPLUM- ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNDE ETKİLİ YÖNTEMLER
16 MAYIS 2017
Önemli sosyal ihtiyaçların karşılanması için kurulan vakıf ve derneklerimiz gerek bireysel gerekse kurumsal bağış ve destekler ile faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak bu desteklerin daha bilinçli, daha sürekli ve daha yaygın hale gelmesi gerekiyor. Katıldığımız bu toplantı özel sektör ile sivil toplum arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla TÜSEV tarafından organize edilmişti.
Sunum yapan üç sivil toplum örgütünün çalışmalarından aldığımız notları aşağıda paylaşıyoruz. Önerimiz daha detaylı bilgi için web sayfalarından faaliyetlerini takip etmenizdir.
Bizler de kurum olarak sürdürülebilirlik çalışması yaptığımız şirketlerin, hem kendilerine hem de ülkemizdeki sosyal sorunlara çözüm arayan bu dernek ve vakıflara fayda sağlayabilecek, yaratıcı projeler üretmeleri için çaba gösteriyoruz.
Betül Selcen Özer / Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü
Bir derneğin yaptığı faaliyetin farkındalığı çok önemli. Bu konuda gelişim sağlamak için tüm stratejilerini geliştirip Otizm konusundaki farkındalığı artırmayı başarmışlar.
Takiben ayni yardımlar, insan kaynağı desteği ve maddi yardımlar geliyor.
Yaratıcı kampanyalar çok etkili olabiliyor; 1 Nisan Ekşi sözlük “Bu bir şaka değil” kampanyası çok etkili olmuş.
Bireysel bağışçıların katkısı süreklilik sağladığı için önemli. Şirketler ile yapılan çalışmalar belli bir süre sonunda iptal olabiliyor.
Halil Mete Yapıcı / KAÇUV Kaynak Geliştirme Müdürü
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, çocukların yanısıra ailelerinin de psikolojik, sosyal, fiziksel ve tıbbi açıdan yaşam kalitelerini artıracak etkinlikler yürütmektedir. Yaratıcı projeler ile planlanan çalışmaların üzerinde başarı sağlanmış. Birçok şirketin desteği ile oluşturulan Umut Cafe (cafe olarak çalışan bir minibüs) başarılı projelerden. Araç deneme sürüşü başına katkı, banka kredi kartı kullanımına bağlı destek veya internet üzerinden işlem yaparken 5TL’lik destek butonu en başarılı projelerinden.
Bağış toplama konusunda yasal düzenlemelerde çok eksiklikler var.
Başak Güçlü / ÖSGD Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Genel Koordinatörü
Şirketlerde gönüllülük bir proje değil bir yönetim yaklaşımı, kurum kültürüdür.
Çalışanların zorla yaptıkları değil, gerek gördükleri konularda zaman ayırarak ve kendileri organize ederek yaptıkları çalışmalardır. Şirket için ölçülebilir fayda sağlayan, departmanlar arası sinerjiyi geliştiren faaliyetlerdir.
Serpil Büyükaltınçizme
[email protected]
18 Mayıs 2017