SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BUGÜNLER İÇİN GEREKLİ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BUGÜNLER İÇİN GEREKLİ
Sürdürülebilirlik stratejilerinin faydalarını anlatırken sıraladığımız maddelerden en önemlisi “krizlere hazırlıklı olabilmek”. Mevcut durumumuzu ne kadar gerçekçi olarak değerlendirir, kendimize karşı ne kadar dürüst olabilirsek, koyduğumuz hedefleri ve ulaştığımız sonuçları izleyip gerekli önlemleri alırsak , karşılaşacağımız kriz ortamlarına o kadar hazır olabiliriz.
ZAMANLARDAN YİNE KRİZ …
KEŞKE OLMASAYDI AMA …
“BİR MÜSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR”
Ne yazık ki yine sıkıntılı bir dönem ile karşı karşıyayız. Temel stratejilerini , önceliklerini ve olası risklerini doğru belirlemeyen ülkemiz yine bir kriz ortamı yaşıyor. Bu yazdıklarıma tabii ki yurtdışı piyasaların etkilerini ve diğer ülke politikalarını da ekliyorum ama strateji geliştirirken yönettiğimiz yapının etkilenebileceği tüm unsurları da zaten önceden öngörebilmeliyiz. Üstelik katma değerli üretime ve fayda yaratmaya odaklanmayan bir ekonomi, gerçek emeğin karşılığını bulmadığı, rant gelirlerinin destek bulduğu bir yapılanma, eğitime gereken önemi vermeyen ve dolayısıyla da donanımlı insan kaynağına sahip olmayan her ülke, kaynağı ne olursa olsun hep kırılgan bir özellik gösterecektir. Belki bu sefer hatalarımız ile yüzleşip, gelecek nesiller ve ülkemizin güçlenerek ilerleyebilmesi için yeni stratejiler geliştirme ve uygulama şansını yakalayabiliriz.
DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Yapılacak ilk iş morali yüksek tutmak. Sağlam duralım ki fotoğrafı iyi görelim ve bir sonraki adımımıza karar verebilelim. Kriz ortamlarında panik yapmak bizi yapabileceklerimizden alıkoyacaktır.
Sonraki adım da böyle bir ortamdan en az zarar görebilecek şekilde durum değerlendirmesi yapıp nasıl devam edeceğimize karar vermek olacaktır.
Mevcut durumumuzu iyileştirirken eşzamanlı olarak içinde bulunduğumuz duruma nasıl geldiğimizi tesbit etmek gerekir ki aynı duruma yeniden düşmeyelim ; içinde bulunduğumuz durum nedir, neden oldu, etmenler neler, benim etkim nedir, ne yapılsaydı bu olmazdı, nerede hata yapıldı , ben ne yapsaydım daha hazırlıklı olurdum ?
YENİ ŞARTLAR YENİ BAKIŞ AÇILARI GEREKTİRİYOR
Dünyayı kasıp kavuran küresel ısınmanın sonuçları, hızlı nüfus artışı , ülkelerin yaşadığı politik ve sosyal problemler sonucu oluşan göçler ve savaşlar zincirleme bir etkiyle tüm ülkeleri etkilemeye başladı.
Artık birilerinin gelip mucizevi bir şeyler yapmasını beklemekten vazgeçip kendimiz de adım atabilmeliyiz.
Ülkemizde hızla gelişen yeni girişimler bunun en güzel örneği. Üstelik bu girişimlerin çoğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin en az birini dert edinen ve bu hedeflere yönelik çözüm üreten girişimler. Her birimiz neden şikayet ediyorsak o konuyla ilgili çözüm üretebilir, gücümüz yetmiyorsa bu konuyla ilgili yetkilileri harekete geçirebiliriz,
izleyip denetleyebilir, onların daha iyi çalışmasını sağlayabiliriz.
BİRİLERİ DEĞİL BİZ DEĞİŞTİREBİLİRİZ
Hayatı daha anlamlı, daha hissederek ve dokunarak yaşamanın yollarından biri de bu yaklaşım zaten. Haber izleyerek, sürekli şikayet edip üzülmektense , bizi her ne rahatsız ediyorsa o konunun çözümü için bir şeyler yapabiliriz.
Üstelik öngördüğümüz değişim ve gelişmelere de önce kendimizden başlamak gerekiyor. Ben nasıl bir fayda yaratıyorum, sahip olduğum tecrübe ile kimlere katkım oluyor, çevreye zarar veriyor muyum, sorumlu tüketiyor muyum, ihtiyacım kadarını mı satın alıyorum, neleri çöpe atıyorum, kullanmadığım eşyalarımı geri dönüşüme ya da yeniden kullanabilecek kişilere ulaştırıyor muyum, trafikte ben nasıl davranıyorum, çevremdeki kişiler ile iletişimim nasıl ?
Daha mutlu, daha gerçek ve paylaşımcı bir hayat için şimdiye kadar yapmadıysanız bugün başlayın. Belli bir amaç için çaba göstermeye başladığınızda sizinle aynı hedefe yürüyen kişilerle karşılaşmak en güzel sürpriz olacak.
Serpil Büyükaltınçizme
[email protected]
16 Ağustos 2018
Blogumuzdaki tüm makaleleri kaynak belirterek paylaşabilirsiniz.