TÜRKİYE MATERIALS MARKETPLACE
SKD TÜRKİYE MATERIALS MARKETPLACE
7 ARALIK 2017
Dünyamızın bugün karşı karşıya olduğu en önemli problemlerden biri yaşarken, üretirken ve tüketirken ortaya çıkardığımız atıklardır. Endüstriler açısından bakıldığında da bir tesiste çeşitli üretim aşamalarında ortaya çıkan atıkların bir başka üretim sistemi için hammadde olabileceği ve bunun da doğrudan şirketler arasında (B2B) yaratılacak bir pazar ortamında gerçekleştirilmesi bu atıkların yeniden değerlendirilmesi için önemli bir çare oldu.
Bu sistemlere iki örnek EMMC-The European Materials Marketing Council (www.emmc.info) ve The Materials Marketplace’dir (www.materialsmarketplace.org) . Türkiye’de ise The Materials Marketplace platformunun Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ortaklığı ile oluşturulan platformu faaliyete geçmiştir (turkey.materialsmarketplace.org) . Platformun 2. Etkileşim toplantısı 7 Aralık tarihinde gerçekleşitirildi.
Aşağıdaki toplantı notlarım, toplantı sunumlarında aktarılan ve turkey.materialsmarketplace.org sayfasında yer almadığını tahmin ettiğim içeriklerdir.
Canan Ercan Çelik – (SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı)
Çiçero :” doğayı izlersek asla yanılmayız”. Döngüsel doğa, doğrusal sanayi…sonuçta paylaşımın olmadığı bu ortam farklı bir ego geliştiren dinamik. Türkiye’nin sera gazı etkisinin %25 ini oluşturuyor.
Astrid Motta – EBRD, Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Müdürü
Şirketlere teknik uzmanlar aracılığı ile destek verilebilecek.
Münevver Bayhan – Projenin hedefleri aktarıldı. Proje Davos’ta Circulars ödüllerinde digital disrupters ödülü almış. Tüsiad, İmsad, OSD, Çevko ile ortak çalışılıyor.
Konca Çalkıvik – SKD Türkiye Genel Sekreteri
Proje ve yürütümü ile ilgili bilgi verdi. (Bakınız: materialsmarketplace.org). Platform üyeliği şu anda ücretli değil ama belirlenecek.
Andrew Mangan – (US BCSD Genel Sekreteri ) Pathway21
Döngüsel ekonomi artık Dünya Ekonomik Forumu’nun gündeminde. Örneğin, General Motors şirketinde “global waste reduction manager” global atık yönetimi müdürü var. Şirket pet şişelerden hava filtresinin bazı parçalarını üretmeyi başarmış.
Ferda Ulutaş İşevi – SKD Türkiye Proje Danışmanı
Projenin teknik detayları ve uygulama planları hakkında bilgi verdi.
P&G Damla Paşalar : Sıfır atık için Marmara Geri Dönüşüm ile yapılan çalışma sonucunda çöpleri arttıkları torbaları da kendileri üretiyorlar. Bebek bezi ve kadın bağı atıklarını doğrayıp çeşitli şekillerde takoz elde ediyor ve nakliye sırasında hassas ürünlerin zarar görmemesi için gerekli olan strafor yerine kullanıyorlar. Aylık 150 ton hem sürdürülebilirlik hem tasarruf sağlanıyor. Sahillerde toplanan plastiklerden şampuan ambalajı yapıldı (Londra -Head&Shoulders ve Fairy ).
Dr.Mustafa Kara (Tübitak) ve Metehan Atagür (İzmir Katip Çelebi Üniv) Oğuzhan Akınç (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı)
Serpil Büyükaltınçizme
[email protected]
12 Aralık 2017