SÜR 2017 KONFERANS NOTLARI
SÜR 2017
23 MAYIS 2017
Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen SÜR 2017 Gökay Otyam’ın sunuculuğuyla başladı. Konferansın ana başlığı olan Sürdürülebilirlik üç alt başlıkta (Çevresel, Ekonomik ve Sosyal Yapı) konuşuldu.
“1+1 2’den Büyüktür”
Emine Yazbahar (Yeşim Tektsil Kesim Operatörü) ve Meral Aydın Yıldırım( Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Uzmanı)
Yeşim Tekstil’i temsilen Emine Yazbahar ve Meral Aydın Yıldırım konuşmalarıyla şirketlerinin
kuruluşundan beri önemsediği şeyin “İnsan” olduğunu vurguladılar. Yeşim Tekstil yönetimi “insan”lığı önemsediği kadar toplumda cinsiyet eşitliğini de oldukça önemsiyor. Kadınların daha rahat ve özgürce çalışabilmeleri için Yeşim Tekstil’in fabrikasına çocuk kreşi açılmış ve 2013 yılında da “Kadın değişirse, toplum değişir” sloganıyla hayata geçirilen Kelebeğin Dünyası projesiyle kadın, sağlık ve çocuk hakları gibi konularda eğitimler düzenlenmiş.
“Geçmiş Zamanın İzinde”
Elif Deniz Sönmez (Anadolu Efes Satınalma Müdürü)
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla “Gelecek Turizmde” projesi düzenlenmiş. 2013-2014 yılında yapılmış olan Mardin İpekyolu Misafir Evi ve Bursa Gel Bir Gün Misili Ol projelerinin turizm alanında kadın girişimcileri teşvik eden yerel bir model olması hedeflenmiş.
İpekyolu Misafir Evi projesinde bir butik otel olmasının yanısıra sabun atölyesi ve hediyelik eşya dükkanı da bulunmaktadır. Bu projede yerel halktan 43 kadına istihdam sağlanmıştır.
Gel Bir Gün Misili Ol ise Bursa’da en önemli geçim kaynağı olan ipek böcekçiliğini konu alan bir proje. Bu proje kapsamında kadınların ürettiği ürünlerin tanıtımını ve satışını yapabilmeleri için İpek Evi kurulmuştur. Bursa Yöresine özgü ve Misi Köyü’ne özgü yemeklerin yapılıp misafirlere sunulması için bir de Koza Evi kurulmuştur. Bu iki projede gördüğümüz gibi kadına ses veren projelerdir. Kadınların daha rahat çalışabilmesi için yapılan her iki projede de çocuk kreşi bulunmaktadır.
“Atmayın Dönüştürün”
Özge Erturan (Arçelik Çevre Yöneticisi)
2 milyar ton atık, 50 milyon ton elektronik atık, saniyede 800 adet bilgisayar..
Bu kadar fazla atık varken sadece %20’si geri dönüştürülebiliyor. Arçelik, “Doğaya dönüş başlasın” kampanyasıyla atık fabrikası kurarak, eski elektronik atıkların yerine Arçelik ürünü satarak geri dönüşüm süreci başlatmış ve binlerce ürünün geri dönüşümü yapılarak çevrenin korunulmasına katkıda bulunmuş.
“Bir Yol Hikayesi”
Celal Şahin ( Yaşar Holding Karbon Lideri)
10 şirketten 4 karbon lideri seçilmiş. Bu seçilen liderlere Londra’da 1 haftalığına sürdürülebilirlik ve karbon sayımı eğitimleri verilmiş. Eğitimin ilk gününde, toplantı odasının çok soğuk olduğunu biraz klimanın derecesini artırılmasını istemişler. Şirket görevlilerinden biri gelip oda sıcaklığını ölçüp, oda sıcaklığının 21derece olup daha fazla artırılamayacağını söylemiş. Londra’da oda sıcaklığının 21 derece Japonya’da oda sıcaklığının 20 dereceden üzerinde olması yasaktır.
Londradaki eğitim sonrasında karbon ayak izi için tam ve güvenilir verilere ulaşılabilmesi adına işletmelere, şirketlere yazılımlar yazılıp enerji sistemleri kurulmuş.
Şirketlerinde 2020 yılının hedefi olarak karbon ayak izi birim/ürün başına %15 azalacak diye belirlenmiş. Şu an hedeflerinin yarısına geldiklerini ve 2020 yılı olmadan hedeflerinin üzerine geçebileceklerinden bahsetti.
“Bizden Sonra”
Özgür Öztürk (Akçansa Hammaddeler ve Çevre Müdürü) ve Berke Olcaysoy (İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi)
Akçansa’nın düzenlemiş olduğu Biyoçeşitlilik Proje Yarışması’nda yenilikçi ve yaratıcı fikirlerle katılım gösteren İstanbul Teknik Üniversite’sinden Berke Olcaysoy, Galip Can Güçlü, Nedim Hacıosmanoğlu birinci oldular. Öğrenciler, maden ocaklarının yakınlarındaki bitkilerin yaşayamayıp ölmelerinden dolayı, bu bölgelere yosun vb bitkilerinin yetiştirilmesi için proje üretmişlerdir. Fakat projenin uygulanması sırasında oluşan bazı hatalar nedeniyle tam anlamıyla başarıya ulaşılamamıştır. Akçansa gençlerin yanında durarak projenin başarılı olarak tamamlanması için ekibe destek olmaktadır.
Selmin Anafarta
[email protected]
20 Haziran 2017