SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU NEDİR VE NEDEN GEREKLİDİR?
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU NEDİR VE NEDEN GEREKLİDİR?
Sürdürülebilirlik raporu şirketlerin mevcut faaliyetlerini, gelecek planlarını ve hedeflerini ekonomik, çevresel, sosyal ve etik ana başlıkları altında tüm paydaşlarını da içerecek şekilde hazırladıkları bir rapor türüdür.
Günümüzde henüz yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen uluslararası ticari faaliyetlerde, ihalelerde ve konsorsiyumlarda aranan ve sahip olan şirketler açısından fark yaratan bir rapordur.
Sürdürülebilirlik raporu aynı zamanda o şirketin güvenirliğini ve itibarını artıran önemli bir unsur olup ilgili şirketin kendisini her alanda denetlediğini , gelişimini sürdürmek ve varlığını ilelebet devam ettirebilmek için çaba gösterdiğini gösterir.
İdeal bir sürdürülebilirlik raporu şirketin tüm çalışanlarının katılımıyla hazırlanan, aynı zamanda paydaşlarını da içine alan, kurumun yapısına bağlı olarak temel stratejilerin belirlenmesi ile birlikte yaklaşık 4-5 aylık bir hazırlık süreci gerektiren bir çalışma sonucunda hazırlanır ve yayınlanır.
Sürdürülebilirlik raporu doğru bir altyapı oluşturulduğu takdirde sürekli yaşayan ve yenilenen bir rapor olarak istenildiği her an yenilenmiş olarak yayınlanabilir. Bu da mevcut durum ve sürekli yenilenen hedef ve stratejiler sayesinde gerçekleştirilebilir.
Bu kapsamda,
* Boyutu ne olursa olsun her şirket sürdürülebilirlik çalışmasını uygulayabilir ve sürdürülebilirlik raporu hazırlayabilir.
* Sürdürülebilirlik prensiplerini uygulayan şirketler tüm faaliyetlerini sürekli kontrol altında tutabildiklerinden ileride karşılaşabilecekleri problemlere karşı hazırlıklı olurlar.
* Faliyetlerini sadece şirket ve çalışanları ile değil, tüm paydaşları ve içinde bulundukları ekonomik, çevresel ve sosyal yapı ile birlikte değerlendirirler.
Sürdürülebilirlik raporu neden gereklidir ve faydaları nelerdir?
Bu raporu hazırlama sürecine giren şirketler,
* Mevcut durumlarını çok iyi analiz eder ve gelecek plan ve stratejilerini sürdürülebilirlik esaslarına göre oluştururlar.
* Bulundukları sektörde bir farklılık yaratır ve rekabet ortamında bir adım öne çıkarlar.
* İhaleler ve ortak projelerde (özellikle uluslararası alanda) avantajlı olurlar.
* Risklerini azaltırlar.
* Çalışanlarının şirketlerine bağlılığı ve dolayısıyla desteği artar.
* Ürünleri nihai tüketiciler tarafından tercih edilir.
* Faaliyetlerine bakış açıları genişler ve yeni fırsatları görebilirler.
* Güvenilir ve itibarlı bir şirket imajına ulaşırlar.
Serpil Büyükaltınçizme
[email protected]
13 Haziran 2017
Bu yazıda değindiğimiz Küresel Hedefler :
Blogumuzdaki tüm makaleleri kaynak belirterek paylaşabilirsiniz.